Bruisend alternatief voor operatie
Medici in Oxford werken aan een manier om met ultrasone golven gasbelletjes op te wekken in de vloeistof, die zich in tumoren bevindt. Als de belletjes vervolgens klappen (een verschijnsel dat cavitatie wordt genoemd) komt energie vrij die het weefsel ter plekke vernietigt, zo is het idee.Het is een variant op de ‘high intensity focused ultrasound’-technieken (Hifu) waarmee al langer proeven worden gedaan. Bewezen is al dat het net zo effectief kan zijn als chirurgie en minder schade aanricht dan radiotherapie.
Volgens de bedenkers is opwarmen mét cavitatie zes tot tien keer zo efficiënt. Juist die tijdsduur is een van de belangrijkste redenen dat ultrasoontechniek moeite heeft om chirurgen te overtuigen: wegsnijden is vaak gewoon sneller.
Een voordeel is ook dat voor cavitatie relatief laagfrequente golven nodig zijn. Die dringen dieper in het lichaam door, zodat je tumoren kunt behandelen die dieper liggen.
Nieuw is ook dat je kunt ‘zien’ wat je doet. Het idee van ultrasoonbehandeling is dat je de apparatuur zo instelt dat het brandpunt in het midden van de tumor ligt. Maar om te zien of het effect heeft gehad, moet je achteraf alsnog gaan snijden. Cavitatie kun je met speciale geluidssensoren echter gewoon ‘horen’, en met een beetje ervaring moet je daaruit kunnen afleiden hoeveel energie er is vrijgekomen en hoe warm de tumor daar ongeveer door moet zijn geworden. Zo kun je onder meer voorkomen dat het omringende weefsel aan de kook raakt.
De onderzoekers willen het om te beginnen uitproberen bij terminale patiënten met nier- en levertumoren die inoperabel zijn.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen