DSM overweegt helemaal uit caprolactam te stappen. Dat heeft persbureau Bloomberg vernomen van twee mensen die het weten kunnen, maar die liever anoniem blijven.

In een reactie laat DSM weten niet in te gaan op speculaties. Maar topman Feike Sijbesma en zijn financiële man Rolf-Dieter Schwalb hebben al eerder in de media laten doorschemeren dat ze voor dit bedrijfsonderdeel alle opties openhouden.

Het oorspronkelijke plan zou zijn geweest om de fabrieken, waaronder een grote in Sittard-Geleen, zelf te houden en alleen de verkoopactiviteiten uit te besteden. Volgens de zegslieden heeft het concern zich echter bedacht en stilletjes het hele bedrijfsonderdeel in de etalage gezet.

Caprolactam is een tussenproduct, waaruit de kunststof nylon-6 wordt bereid. Het is een van de laatste traditionele chemische producten, die DSM nog op grote schaal produceert. Onduidelijk is hoe groot de omzet is, maar caprolactam vormt het grootste deel van het cluster Polymer Intermediates. En dat cluster is goed voor 1,6 miljard euro per jaar en 1.500 banen.

Dat caprolactam altijd in het portfolio is gebleven en niet is afgestoten ten gunste van de voedingsingrediënten waarop DSM zich de laatste jaren concentreert, heeft te maken met het feit dat het concern het zelf verwerkt tot hoogwaardige technische kunststoffen. Maar waarschijnlijk nog meer met het feit dat het tot voor kort een goudmijn was. Twee jaar geleden werden winstmarges van zeker 20 procent genoteerd.

Inmiddels is de markt echter spectaculair in elkaar gezakt. De grondstof benzeen is duurder geworden en met name in China is iets te snel iets te veel productiecapaciteit bijgebouwd, zodat er nu sprake is van een overschot. In het eerste kwartaal van 2013 leed DSM 65 miljoen euro verlies op de productie, en de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn ook niet best.

Door stijging van de vraag in China zal die overcapaciteit vanzelf wel weer verdwijnen. Maar het feit dat de markt voor caprolactam zo instabiel is, is op zich al genoeg om te doen vermoeden dat DSM er van af wil.

bron: de Telegraaf, Bloomberg

Onderwerpen