Ingrediënt pvc-slangetjes tast hartfunctie ratten aan

Infuuszakken, slangetjes en andere medische toepassingen van polyvinylchloride zijn mogelijk niet zo bevorderlijk voor de gezondheid van patiënten. Cyclohexanon, een oplosmiddel dat veel wordt gebruikt bij de fabricage van dergelijke hulpmiddelen, is in elk geval in staat om de hartfunctie van ratten te verminderen, zo melden Amerikaanse onderzoekers deze week op de website van het American Journal of Physiology.

Mogelijk biedt het ook een verklaring voor bepaalde neveneffecten van bypassoperaties en andere procedures waarbij men het bloed van de patient tijdelijk buiten het lichaam door pvc-slangetjes laat circuleren. Eerste auteur Artin Shoukas (Johns Hopkins University) moest bijvoorbeeld ervaren hoe na zijn bypassoperatie alle voedsel ineens een rotsmaak had. “Ik ben een chocoholic maar chocola smaakte maandenlang naar houtskool”.

Cyclohexanon is voor de verandering geen weekmaker, maar een solvent dat wordt gebruikt bij het verlijmen van pvc-onderdelen. Dat de stof toxisch is voor dieren was allang bekend, maar niemand schijnt ooit de link met medische pvc-toepassingen te hebben gelegd.

Kennelijk kan de stof wel degelijk uit de kunststof lekken. Dat dat daadwerkelijk gebeurt hebben de Amerikanen kunnen vaststellen door vloeistofmonsters te nemen uit infuuszakken en bypass-apparatuur en die te analyseren met gaschromatografie/massaspectrometrie.

Uit de resultaten berekenden ze een ‘klinisch relevante’ dosis cyclohexanon, die ze vervolgens inspoten bij ratten. Resultaat: de harten gingen langzamer kloppen en verpomten bovendien duidelijk mindr bloed per hartslag. Ook werden vloeistofophopingen en zwellingen waargenomen.

Volgens de onderzoekers is het nog steeds geen goed idee om het gebruik te verbieden va medische hulpmiddelen waarmee vele levens worden gered. aar wellicht is het wél een goed idee om te kijken of je pvc met wat anders kunt verlijmen.

bron: Johns Hopkins, American Physiological Society

Onderwerpen