Bacteriën op de zeebodem bieden booreilanden gratis bescherming tegen corrosie

Booreilanden, boeien en andere stalen objecten in de oceaan zijn te beschermen tegen corrosie door een draadje te laten zakken naar de sedimenten op de zeebodem. Dat schrijven Argentijnse onderzoekers in Environmental Science & Technology.

IJzer in zeewater wordt aangetast door elektrochemische reacties, in gang gezet door algen en microben die zich vastzetten op het oppervlak. Traditioneel gaat men dit tegen met ‘opofferingselektrodes’ van zink, aluminium of een ander onedel metaal. Via een redoxreactie draaien deze de oxidatie van het ijzer terug. Daarbij lossen ze zelf langzaam op, en moeten dus periodiek worden vervangen.

Het idee van de Argentijnen is een variant op de momenteel bij wetenschappers zeer populaire biobrandstofcel. Die maakt gebruik van bacteriën die - bijvoorbeeld - sulfides afbreken, en daarbij elektronen overhouden. Normaal staan ze die af aan zuurstof of een andere elektronenacceptor. Als je die overdracht via een draadje kunt laten verlopen heb je in principe een stroombron.

In dit geval is het staal de elektronenacceptor. De onderzoekers van de universiteit van Mar del Plata hebben in het lab laten zien dat het werkt. Ze vulden een bak met zeewater, bedekten de bodem met sediment uit de Argentijnse kustwateren, staken daar grafietstaven in als elektrode en verbonden die met platen roestvast staal die ze in het water hingen. Na vier maanden waren die nog gaaf, terwijl platen zonder draadjes dan al onder de putcorrosie zaten.

bron: news@nature

Onderwerpen