Bepaalde pesticiden moeten voortaan uit de buurt van bijen worden gehouden, vindt Europees commissaris voor gezondheid Tonio Borg. In een discussiestuk dringt hij bij de EU-lidstaten aan op snelle maatregelen, meldt de BBC. Producent Bayer is - geheel volgens verwachting - tegen.
Borgs pleidooi volgt op een rapport van de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa, dat twee weken geleden verscheen. Daarin wordt geconcludeerd dat alles er op wijst dat de zogeheten neonicotinoïden op z’n minst gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de massale bijensterfte van de afgelopen jaren. En dan met name wanneer deze pesticiden (clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam, om precies te zijn) in de honing en het stuifmeel van de behandelde planten terecht komen. Dat betekent dus dat je ze nog wel kan gebruiken op gewassen die toch niet aantrekkelijk zijn voor bijen, en zeker niet op koolzaad en zonnebloemen.
De Efsa is minder zeker van het risico dat bijen ziek worden van pesticidehoudend stof boven maisvelden waar ze toevallig overheen vliegen, maar vindt dat je eigenlijk toch ook dat risico niet kunt nemen.
Op basis hiervan durft Borg niet te pleiten voor een keihard verbod, maar hij doet wel een beroep op het gezonde verstand van de lidstaten. Waarschijnlijk in de wetenschap dat hij alleen zo op korte termijn iets voor elkaar krijgt. Frankrijk, Duitsland en Slovenië hebben al op eigen houtje besloten tot restricties.
Volgens de producenten van de neonicotinoïden is er intussen niets aan de hand. De Europese lobby van gewasbeschermingsfabrikanten heeft al voorgerekend dat een verbod de Europese economieën op een verlies van 4,5 miljard euro en 50.000 banen zou komen te staan.
En volgens de BBC heeft een woordvoerder van Bayer, de grootste producent, deze week een Lagerhuiscommissie gewaarschuwd dat Europa zichzelf dreigt te transformeren tot een landbouwmuseum. Als je neonicotinoïden verbiedt ‘beroof je jezelf van belangrijke stappen voorwaarts op chemisch en agricultureel gebied terwijl de gezondheid van bijen er niet aanwijsbaar op vooruit gaat.’
Waar hij dat laatste wetenschappelijk op baseert is intussen niet helemaal duidelijk.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen