In het Duitse Leverkusen heeft Bayer een pilotplant in gebruik genomen die koolstofdioxide inbouwt in grondstoffen voor polyurethaan. Dankzij deze ‘droomreactie’ hoeft de kunststoffenindustrie op termijn niet meer al haar koolstof rechtstreeks uit aardolie of aardgas te halen, zo hoopt het chemieconcern.

Volgens Bayer is het de eerste keer dat het lukt om CO2 te recyclen op een grotere schaal dan laboratoriumschaal, en dat zou wel eens kunnen kloppen.

 

De pilotplant produceert polyether-polycarbonaatpolyolen (PPP’s), één van de twee basiscomponenten voor PUR-schuim. De capaciteit ligt in de ordegrootte van kilo’s. Verder wil Bayer bijzonder weinig kwijt over het proces, en vooral niet over de katalysator die ervoor wordt gebruikt en die pas heel recent schijnt te zijn ontdekt.

 

In het persbericht wordt al helemaal niets gezegd over het energiegebruik van het proces, dat wel eens aan de hoge kant zou kunnen zijn. Wél wordt gesuggereerd dat dat niet erg is, omdat het geproduceerde PUR-schuim vooral wordt gebruikt als isolatiemateriaal zodat je per saldo tóch nog energie bespaart (!)

 

Het zogeheten ‘Dream Production’-proces (voorheen ‘Dream Reactions’) is een samenwerking met de RWTH-universiteit in Aken en het CAT Catalytic Center dat Bayer samen met die universiteit heeft opgezet.

 

De CO2 wordt geleverd door RWE. Dat energiebedrijf experimenteerde toch al met een CO2-afvanginstallatie in de schoorsteen van de bruinkoolcentrale Niederaussem, in de buurt van Keulen. Aan die afvang is nu een installatie toegevoed die het gas vloeibaar maakt voor het transport. Echt van laboratoriumkwaliteit is deze CO2 uiteraard niet, maar onderzoek heeft uitgewezen dat de verontreinigingen geen serieus probleem vormen voor de katalysator.

 

Alles bij elkaar kost het project zo’n 9 miljoen euro, waarvan de overheid de helft betaalt.

 

bron: Bayer

Onderwerpen