Het uitproberen van monoklonale antilichamen op mensen mag in Groot-Brittannië voorlopig alleen nog maar als een onafhankelijke deskundige er toesteming voor geeft.
Dat heeft de Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) woensdag bepaald na een eerste onderzoek naar de mislukte klinische test met het antilichaam TGN1412 van het Duitse bedrijf TeGenero. Die test, een maand geleden in een ziekenhuis in Londen, maakte allezes de proefpersonen doodziek.
Voor zover de MHRA tot nu toe heeft kunnen nagaan is er geen doseerfout gemaakt, was het preparaat niet verontreinigd en zijn alle afgesproken procedures keurig gevolgd. De enige verklaring voor het ongeluk is een totaal onverwachte reactie van het menselijk lichaam op het antilichaam.
Een precieze verklaring heeft de MHRA nog niet. TGN1412 was van te voren op apen getest in veel hogere doses dan de proefpersonen kregen. Die apen hadden er geen last van. Veel experts denken dat het iets te maken heeft met het feit dat TGN1412 een agonist is, die het immuunsysteem niet afremt maar juist stimuleert. Mogelijk slaat dat hierdoor op hol. Het effect zou zo specifiek voor mensen zijn dat het geen wonder is, dat proefdieren er niet op reageren.
De MHRA heeft inmiddels een internationale groep experts verzameld om te beslissen hoe het verder moet met het onderzoek naar antilichamen. Verwacht wordt dat deze enkele maanden nodig heeft. Tot die tijd zal men extra voorzichtig zijn met het toelaten van verdere experimenten met antilichamen.
Inmiddels zijn vijf van de zes slachtoffers overigens weer thuis. Ze maken het redelijk, al klagen ze volgens hun advocaat over constante hoofdpijn en duizeligheid. De zesde ligt nog in het ziekenhuis, maar niet meer op de intensive care.
bronnen: BBC News en NewScientist,.com, 5 april 2006
Nog geen opmerkingen