De TU/e gaat onderzoek doen naar goedkopere en duurzame brandveilige bouwmaterialen.
In het project dat in juni van start ging, gaat het Eindhovense onderzoeksteam uit van zogenoemde geopolymeren. Dit zijn materialen met een zeer hoge brandwerendheid. Beton gemaakt van normaal cement verliest vanaf temperaturen rond de 500 °C gestaag zijn stevigheid, terwijl geopolymeren stevig blijven tot veel hogere temperaturen, omdat het minder versplintert. Ook is de CO2-uitstoot bij de productie van geopolymeren 20 tot 70 % lager dan die bij de productie van cement.
Geopolymeren zijn materialen met een moleculaire structuur die lijkt op die van plastic. Bij plastic polymeren is de kern van organische origine; geopolymeren hebben een kern van mineralogische oorsprong.
TU/e-hoogleraar bouwmaterialen Jos Brouwers en universitair docent Qingliang Yu, die het onderzoek leiden, willen een geopolymeer ontwikkelen dat qua CO2-uitstoot bij de productie nog zo’n 30 % lager scoort dan de huidige geopolymeren. Hiervoor gaan ze aan de slag met het productieproces van nanosilica, het hoofdbestanddeel van hun geopolymeren. Ook kijken ze naar de optie om vliegas als grondstof te kunnen gebruiken.
In een reactie laat Yu weten dat het onderzoek zich vooralsnog richt op de prestaties van geopolymeren bij kamertemperatuur. ‘Volgens de beschikbare literatuur winnen sommige geopolymeren zelfs aan sterkte bij temperaturen rond de 400 à 500 °C, maar verliezen ze wel sterkte bij hogere temperaturen, afhankelijk van de precieze samenstelling van de materialen. Sommige geopolymeren, bijvoorbeeld, verliezen hun sterkte bij 900 °C, maar anderen houden het vol tot 1.000 °C.’
Niet alleen zal de brandweer het ontwikkelde materiaal uitgebreid testen op brandwerendheid, ook worden de structurele, dragende eigenschappen van het materiaal getest. Hier moet een materiaal uit rollen dat qua prijs en CO2-uitstoot lager uitkomt dan de huidige brandwerende materialen, en qua brandwerende eigenschappen minstens even hoog. Het materiaal moet rampen zoals die met de Grenfelltoren in 2017 helpen voorkomen.
Nog geen opmerkingen