Het Duitse bedrijf MTU CFC heeft een brandstofcel op biogas ontwikkeld die een rendement van 45 procent haalt.
De brandstofcel Hot-Module van MTU CFC is puur voor stationaire toepassing bedoeld. Met een werktemperatuur van 650 °C vergt het opstarten ook een dag, want er moet 50 ton materiaal opgestookt worden.
Ook wat betreft brandstof heeft de HotModule van MTU CFC een vreemde smaak voor een brandstofcel. Waterstof is goed, maar er moeten ook koolstofatomen in de brandstof zitten. Deze zogenaamde ‘molten carbonate fuel cell’ werkt al op aardgas bij enkele ziekenhuizen, bij een bandenfabriek van Michelin en bij Deutsche Telekom en op methanol bij een project in Berlijn. Biogas, dat bestaat uit CH4 en CO2 is ook een prima brandstof voor de HotModule. Bij de rioolwaterzuivering in het Westfaalse Ahlen heeft men nu bewezen, dat het in de praktijk ook goed gaat. De brandstofcel is hier nu vijf maanden in bedrijf en heeft 3500 bedrijfsuren op de teller staan. Op jaarbasis zal men hier ongeveer 1,2 miljoen kWh groene stroom produceren.
De toepassing van dit type brandstofcel op biogas heeft enkele belangrijke voordelen t.o.v. de gasmotor, die nu standaard ingezet wordt op rioolwaterzuiveringen en bij biogas in de agrarische sector. Het elektrische rendement is hoger, wat meer kilowatturen uit een m3 gas betekent. In Ahlen haalt men nu een rendement van 45 % en door verdere ontwikkeling verwacht MTU CFC 50% te bereiken. Verder zijn de emissies van NOx, van CO en van koolwaterstoffen extreem laag. De hoge temperatuur van de restwarmte is voor Bernd Döding van Abwasserwerk Ahlen interessant, omdat hiermee drogen van het rioolslib beter mogelijk is dan met een gasmotor.
Op aardgas haalt men nu al een elektrisch rendement van 47% en een vermogen van 250 kW. De eerste unit heeft inmiddels al 25.000 uren gefunctioneerd.
Het project in Ahlen heeft meer dan 2 miljoen Euro gekost. Torsten Bardewyck van MTU CFC, een dochter van DaimlerChrysler, verwacht binnen enkele jaren op een economisch aantrekkelijk prijsniveau te komen. Serieproductie van de stacks van de brandstofcel maakt een grote kostenreductie mogelijk t.o.v. de handmatige productie op dit moment. Tot die tijd mikt men op demoprojecten in belangrijke marktsegmenten.
Nog geen opmerkingen