De Ig Nobelprijs voor chemie is dit jaar toegekend aan de Amerikaanse onderzoekers Eric Adams, Scott Socolofsky en Stephen Masutani, en aan oliemaatschappij BP. Dit “voor het ontkrachten van het oude geloof dat olie en water niet mengen.”

De onderzoekers krijgen de prijs voor hun deelname aan het Deep Spill Joint Industry Project (JIP) van een aantal jaren geleden. In opdracht van de Amerikaanse en de Noorse overheid, gesteund door 23 oliemaatschappijen, testten ze toen onder streng gecontroleerde omstandigheden uit wat er gebeurt als op grote diepte een oliebron gaat lekken.

 

BP wordt uiteraard geëerd vanwege een recent vervolgexperiment onder óngecontroleerde omstandigheden.

 

De Ig Nobelprijzen worden elk jaar uitgereikt aan de Harvard-universiteit, enkele dagen voordat de winnaars van de échte Nobelprijzen bekend worden. Er wordt onderzoek mee beloond dat mensen ‘ eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet’.

 

Dit jaar waren er twee Nederlandse winnaars. Simon Rietveld (UvA) en Ilja van Beest (Universiteit Tilburg) wonnen de Ig Nobelprijs voor geneeskunde met een onderzoek naar het optreden van astma-symptomen tijdens een ritje in een achtbaan.

 

Interessant is ook de prijs voor volksgezondheid. Die ging naar de Amerikaanse overheidsonderzoekers Manuel Barbeito, Charles Mathews en Larry Taylor voor een nog altijd actuele publicatie uit 1967. In Applied Microbiology toonden ze toen aan dat het dragen van een baard in een microbiologisch lab gezondheidsrisico’s met zich meebrengt: zelfs na overvloedig wassen met water en zeep kunnen nog mico-organismes en toxines in de baard achterblijven, die vervolgens vrij gemakkelijk op iemand anders kunnen worden overgedragen.

 

En dan is er nog de Ig Nobelprijs voor Werktuigbouwkunde, die voortborduurt op de eerdere ontdekking dat walvissenadem voldoende DNA bevat voor analyse. Karina Acevedo-Whitehouse, Agnes Rocha-Gosselin en Diane Gendron krjgen die prijs voor de ontwikkeling van een methode om die walvissen te bemonsteren met behulp van een radiografisch bestuurd miniatuurhelikoptertje.

 

bron: Improbable Research

Onderwerpen