Inleiding in de polymeertechnologie voor milieubewuste huizenbezitters.

“Onze visie is cultuurgebonden. Neem het voorbeeld van de huidige aversie van de meeste Groenen tegen plastic. Toch zijn kunststoffen het verstandigste gebruik van olie. Op dit vlak is nog duidelijk een educatieproces noodzakelijk.” Aldus Mark Dubrulle, medeoprichter van de Vlaamse milieupartij Agalev, in de brochure Duurzaam bouwen met chemie. Ter gelegenheid van de vakbeurs Batibouw heeft Fedichem, de federatie van de chemische industrie van België, dit werk het licht doen zien.

De brochure dient een tweeledig doel. Ten eerste geeft hij een overzicht van alle chemische producten, voornamelijk kunststoffen, waar huizenbouwers gewoonlijk gebruik van maken. Dat blijken er heel wat meer te zijn dan de meeste mensen beseffen. In begrijpelijke taal wordt uit de doeken gedaan hoe al deze producten chemisch in elkaar zitten, wat de voordelen in het gebruik zijn, en welke mogelijkheden er bestaan voor hergebruik.

Maar daarnaast probeert Fedichem de Belgische huizenbezitter een beetje op te voeden. De huizen in dat land behoren tot de minst energiezuinige van Europa. Pas sinds enkele jaren schrijft de overheid het gebruik van isolatiematerialen in nieuwbouwhuizen voor, en erg stringent zijn die normen nog steeds niet. Het gevolg is dat particuliere woningen 28 procent van het Belgische energieverbruik voor hun rekening nemen. In Zweden ligt het gemiddelde verbruik half zo hoog en Fedichem wijst er fijntjes op dat er al huizen bestaan die zo goed zijn geïsoleerd dat ze helemaal geen centrale verwarming meer nodig hebben. En aangezien de federatie niet alleen producenten van isolatieschuim vertegenwoordigt maar ook die van polyethyleen waterleidingen, zonnepanelen en graffitiwerende verf, worden daar ook nuttige tips over gegeven. Ook de Nederlandse huiseigenaar met z’n reeds lang geleden volgeschuimde spouwmuren kan daar zijn voordeel mee doen.

Pogingen om de rol van chemie in het dagelijks leven te verheerlijken, verzanden vaak in irritante drammerigheid. Die valkuil heeft Fedichem dit keer echter aardig weten te omzeilen. Duurzaam bouwen met chemie bevat uiteraard de nodige propaganda. De opmerking dat de 57 gewichtsprocent chloor in pvc het voordeel heeft dat er aardolie door wordt bespaard, zal de heer Dubrulle wel verbazen. Maar het grootste deel van de inhoud is onomstreden, en uiterst leerzaam voor een breed publiek. Al was het alleen maar omdat nu eindelijk eens duidelijk wordt uitgelegd wat de verschillen zijn tussen al die verschillende plastics.

De brochure is gratis te bestellen bij Fedichem of als pdf-bestand op te halen van de website.

 

www.fedichem.be/nl/publications/everyday_science

Onderwerpen