Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt hoe ze urineblazen kunnen kweken in het lab. Minstens zeven mensen lopen al rond met zo’n kunstblaas, gegroeid uit hun eigen cellen. Het is voor het eerst dat met ‘tissue engineering’-techieken een compleet, werkend orgaan wordt nagemaakt.

De groep van Anthony Atala (Wake Forest University Medical School, Winston-Salem, North Carolina) gaat uit van celmateriaal uit de wand van de oorspronkelijke blaas van de patiënt. De cellen kweken ze op rond een biodegradeerbare mal, die bestaat uit een composiet van collageen-eiwit en polyglycolide. Dat proces duurt ongeveer twee maanden.

 

Het nieuws wordt een dezer dagen gepubliceerd in The Lancet, maar het onderzoek blijkt al zestien jaar te lopen. Zeven mensen in de leeftijd van vier tot negentien jaar, met een inflexibele blaas als indirect gevolg van een open rug, hebben zo’n nieuwe blaas gekregen en zijn daarna gedurende gemiddeld vier jaar gevolgd. Hun incontinentieproblemen blijken inderdaad te zijn afgenomen. Het belangrijkste is echter dat in de nieuwe blaas de druk minder hoog oploopt, wat problemen met de nieren kan voorkomen.

 

Normaal gesproken wordt een zwakke blaas gerepareerd met stukjes uit de maag-of darmwand. Dit helpt ongeveer net zo goed, maar heeft het nadeel dat je maag of darm moet aansnijden. Bovendien geeft het kans op comlicaties omdat darmcellen nu eenmaal anders werken dan blaascellen.

 

Atala zegt inmiddels bezig te zijn met het kweken van een twitigtal soorten kunstweefsel, waaronder bloedvaten, alvleesklieren en harten.

 

bronnen: persbericht Wake Forest University, BBC News, NewScientist.com, 3 april 2006

Onderwerpen