Voor het eerst is een klassieke covalente binding tussen boor en beryllium gecreëerd. Een nieuw succes van lithiumdiazaborolide, schreven onderzoekers uit het Duitse Würzburg onlangs in Chemical Communications.
Boor zit qua eigenschappen ergens tussen een metaal en een niet-metaal in, maar reageert het gemakkelijkst als metaal. Lithiumdiazaborolide, in 2006 voor het eerst gepresenteerd in Science, was de eerste verbinding die boor consequent in een nucleofiele rol dwong, zodat het als anion kon reageren met een hele reeks ándere metaalionen.
Met beryllium was zo’n reactie echter nog nooit gerapporteerd, ondanks dat dat ook een metaal is en pal naast boor in het periodiek systeem staat. Volgens de Duitsers komt dat waarschijnlijk doordat beryllium eigenlijk te giftig is om proefjes mee te doen, tenzij je zo veel voorzorgsmaatregelen neemt dat het niet leuk meer is.
Zelf hebben ze het nu toch aangedurfd, wat dus beryllium bis(diazaborolyl) opleverde met Be gesandwiched tussen twee boorkernen.
Nadere bestudering bewijst dat de bindingen tussen Be en B behoorlijk polair zijn, waarbij beryllium positief is geladen, boor ongeveer neutraal is en de stikstofkernen in de vijfringen de elektronen opzuigen.
Interessant is het zeker; iemand suggesties voor toepassingen?
bron: ChemComm
Nog geen opmerkingen