Genetische techniek geeft elk neuron ander kleurtje
Neurowetenschappers van de Harvard-universiteit hebben een manier bedacht om de hersencellen van muizen zo’n 90 verschillende kleurtjes te geven. Hun ‘Brainbow’-techniek laat beter dan ooit zien welke uitloper bij welke celkern hoort en hoe de ‘bedrading’ van de hersenen in elkaar zit, zo schrijven ze in Nature.
Voor het inkleuren van hersencellen is al in 1906 een Nobelprijs toegekend. Maar dat gaf maar één kleur. Recenter is het gelukt om twee genen in te bouwen die coderen voor fluorescente eiwitten, maar dan heb je ook maar twee kleuren.
Op Harvard hebben ze nu embryonale muizenstamcellen voorzien van een sequentie van vier genen, die coderen voor respectievelijk gel, rood, blauw, en oranje of groen fluorescerende eiwitten. Er zit een zogeheten Cre/lox-regelmechanisme overheen dat willekeurig één van deze vier genen activeert. Die keuze wordt in elke nieuwe cel opnieuw gemaakt.
De truc is om deze modificatie op een aantal plekken tegelijk in te bouwen. In elke groep wordt dan random een gen aangezet dat een kleur-eiwit produceert. Je krijgt dus mengkleuren: het toeval bepaalt welke cel welke kleur krijgt. In de praktijk blijk je ongeveer 90 tinten te kunnen onderscheiden.
bron: naturenews
Nog geen opmerkingen