Bonen vooraf fermenteren met melkzuurbacteriën doet na consumptie de gasproductie in de darmen sterk afnemen. Bovendien worden de bonen er voedzamer door, zo claimen Venezolaanse onderzoekers.
Het darmgas (voornamelijk methaan, maar dát ruik je niet) ontstaat doordat bacteriën in de dikke darm componenten afbreken, waar de darmflora stroomopwaarts geen raad mee weet. Het betreft onder meer oplosbare vezels en de suiker raffinose. Bonen bevatten daar relatief grote hoeveelheden van en gelden daardoor als moeilijk verteerbaar.
Marisela Granito en Glenda Alvarez (Simon Bolivar-universiteit, Caracas) lieten zwarte bonen aantasten door Lactobacillus casei en L. plantarum. Hierdoor verminderde de hoeveelheid oplosbare vezels met 63 procent en de hoeveelheid raffinose met 88,6 procent. De hoeveelheid onoplosbare voedingsvezels, die gelden als gezond, nam juist met 97,5 procent toe.
De voedingsmiddelenindustrie kan met deze ontdekking haar voordeel doen, zo claimen de onderzoekers in het Journal of the Science of Food and Agriculture. Volgens hen is flatulentie een van de belangrijkste limiterende factoren bij de consumptie van bonen: medisch gezien kan het geen kwaad, maar sociaal des te meer.
bronnen: BBC News en Scientific American, 25-26 april 2006
Nog geen opmerkingen