Pigmentcellen speuren giftige bacteriën op
Wandelende rode pigment in cellen van de Siamese kempvis moeten schadelijke bacteriën in voedsel aantonen. Het nieuwe apparaatje moet een duidelijkere uitslag geven of een partij voedsel nu veilig is of niet.
Volgens onderzoekers van Oregon State University tonen de huidige DNA—of antilichaamtesten alleen maar aan dat er een bacterie in het voedsel zit, maar niet of de bacterie leeft en schadelijk is. Hierdoor wordt ‘verdacht’ voedsel vaak ten onrechte weggegooid.
De onderzoekers gebruiken pigmentcellen (erythroforen) van de Siamese kempvis, een zoetwatervis die behoort tot de baarsachtigen. Het pigment in de cellen gaat aan de wandel als er schadelijke bacteriën in de buurt zijn: het verplaatst zich naar de randen van de cel of juist naar het midden. Bij onschadelijke bacteriën gebeurt er niets.
De verandering in roodheid toont onder de microscoop aan hoe schadelijk een stof of bacterie is. De methode werkt in elk geval goed voor schadelijke stammen van Salmonella, Clostridium perfringens en Bacillus cereus, melden de onderzoekers in Microbial Biotechnology.
Nu kijken of de cellen ook schadelijke E. coli en Listeria (bekend van de rauwmelkse kaas) aankunnen.
Het patent is inmiddels aangevraagd. Het doel is uiteindelijk om kleine draagbare kits te ontwerpen, die binnen minuten de uitslag geven.
Bron: Oregon State University
Nog geen opmerkingen