Een calciumkanaal blijkt het langgezochte aanhechtingspunt voor influenzavirussen. Mogelijk kun je griep dus te lijf met bepaalde middelen tegen hoge bloeddruk, schrijven Japanse onderzoekers in Cell Host & Microbe.
Bekend was al dat het hemagglutinine-eiwit van zo’n virus zich bindt aan siaalzuur. Die suiker moest deel uitmaken van de glycosylering van een eiwit op het membraan van de gastheercel. Maar niemand wist welk eiwit dat precies was.
Het blijkt nu dus Cav1.2 te zijn, een membraaneiwit (zie de afbeelding) dat Ca2+-ionen doorlaat en zich daarbij laat sturen door het potentiaalverschil over het membraan. Bindt het virus zich hier aan, dan verstoort dat de werking: je meet eerst een extra instroom van Ca2+ in de cel en pas daarna dringt het virus zelf binnen.
Vermoedelijk zijn bij dat laatste nog wel meer eiwitten betrokken. Maar schakel je bij muizen het gen voor Cav1.2 uit, dan krijgt het virus geen kans meer. Dat geldt ook wanneer de glycolysering is verstoord zodat er geen siaalzuur meer op zit.
En je blijkt die muizen ook te kunnen beschermen door hun calciumkanalen te blokkeren met calciumantagonisten, een alternatief voor betablokkers bij hoge bloeddruk. De Japanners probeerden het met diltiazem en wisten muizen, die een dodelijke overdosis griepvirus toegediend hadden gekregen, er langer mee in leven te houden.
Volgens laatste auteur Yusuke Ohba werkt het bijna net zo goed als bestaande griepmedicatie - zoals bekend werkt die óók niet zo best, maar het is een leuk begin.
bron: Hokkaido University
Nog geen opmerkingen