Er is nu zonnebrandcrème die uv-straling dusdanig filtert dat het lichaam toch nog een beetje vitamine D kan blijven produceren. Goed nieuws voor stadsmensen die toch al een tekort aan die vitamine dreigen op te lopen, schrijven Duitse en Amerikaanse onderzoekers in PLOS One.
Zoals bekend wordt previtamine D3 gevormd uit 7-dehydrocholesterol, onder invloed van hetzelfde uv-licht dat de huid verbrandt en in het ergste geval huidkanker veroorzaakt. Voor al deze processen is 320 nm ongeveer de maximale golflengte. Maar als je daar een paar nanometer onder gaat zitten, zie je eerst de vitamine D-vorming sterk oplopen. Voor sterke verbranding moet je nóg een paar nanometer verder omlaag.
Een zonnebrandcrème die het gebied 310-320 nm net iets minder efficiënt blokkeert dan alles wat daar onder zit, moet dus in theorie beschermen tegen de ergste effecten van het zonnespectrum zonder de vitamine D-vorming helemaal onmogelijk te maken.
De auteurs hebben dus zo lang een reeks bekende uv-blokkerende moleculen gemengd tot ze een dergelijk effect bereikten. Ze testten de mengsels uit op ampullen van uv-doorlatend borosilicaatglas met 7-dehydrocholesterol, die ze onder uv-lampen plaatsten met daartussen een stukje polyetheen verpakkingsfolie waar ze die blokkers op hadden gesmeerd.
Bij gelijkblijvende uv-beschermingsfactor (15 of 30) wisten ze zo het vitamine D-productiepotentieel ongeveer anderhalf maal zo hoog te maken.
Het commerciële uitvloeisel heet Solar D. Het bevat volgens de eigen website diethylaminohydroxybenzoylhexylbenzoaat, butylmethoxydibenzoylmethaan, octocryleen, homosalaat en octylsalicylaat als actieve stoffen. In Australië is het al op de markt. In de VS verwacht men later dit jaar te mogen beginnen, over markttoelating in Europa is nog niets bekend.
En dan kunnen we nu gaan discussiëren over de vraag of het echt de moeite waard is.
bron: Boston University Medical Center
Nog geen opmerkingen