Nanofilm reageert op elektrisch signaal

Geneesmiddelen kunnen gecontroleerd in het lichaam worden losgelaten door ze te verpakken in een nanofilm, die uit elkaar valt wanneer je hem blootstelt aan een zwak elektrisch veld. Dat schrijft MIT-onderzoeker Paula Hammond deze week in PNAS.

Hammond gebruikt een film van Pruisisch blauw (Fe7(CN)18(H2O)x), een pigment dat 300 jaar geleden de eerste synthetische kleurstof ter wereld was. Het pigment is negatief geladen. Je verpakt er medicijnen in die óf van zichzelf positief geladen zijn, óf ook weer zijn verpakt in een positief geladen molecuul.

Het complete pakketje is ongeveer 150 nanometer dik en kan als coating op een implantaat worden aangebracht. Leg je vervolgens een elektrisch veld aan dat de negatieve lading uit het Pruisisch blauw wegzuigt, dan valt de film uiteen en komt het geneesmiddel vrij.

Volgens Hammond kan een arts dit proces sturen door met de veldsterkte te spelen. Het zou zelfs mogelijk zijn om het proces te automatiseren door de film te koppelen aan een sensor. Je zou dan bijvoorbeeld een partijtje insuline kunnen loslaten zodra het bloedsuikerniveau van een pattiënt te veel stijgt, of chemotherapie laten beginnen zodra de sensor registreert dat een tumor opnieuw begint te groeien.

bron: MIT

Onderwerpen