Prototypes van vliegtuigluchtfilters moeten terug naar de tekentafel

Experimentele fotokatalytische luchtfilters zorgen voor toxische concentraties van acetaldehyde en formaldehyde in een vliegtuigcabine. Dat blijkt uit een test van Oostenrijkse, Deense en Amerikaanse onderzoekers. Zij publiceerden hun resultaten in Environmental Science & Technology.

De stoffen zijn oxidatieproducten van ethanol uit hygiënische handendoekjes die stewardessen normaal gesproken bij de maaltijd uitdelen aan de passagiers.

De onderzoekers testten vier prototypen luchtfilters in een nagebouwde vliegtuigcabine met 21 stoelen, elk gedurende zeven ‘vluchten’ van zeven uur. Tijdens een van de testen openden de onderzoekers tien hygiënische doekjes tegelijk en legden deze in een lege cabine te drogen op de stoelen. Ze maten de concentraties van stoffen in de lucht met proton transfer MS.

Bij de twee luchtfilters met een titaniumoxidekatalysator werd het ethanol omgezet in acetaldehyde en formaldehyde, die in zeer hoge concentraties weer in de cabinelucht terecht kwamen. Deze twee stoffen zorgen op korte termijn voor geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen en zijn op de lange termijn mogelijk kankerverwekkend.

De fabrikanten zullen dan ook verder moeten sleutelen aan hun luchtfilters met fotokatalysatoren. De onderzoekers adviseren een filter voor de uitlaat dat kleine carbonylen wegvangt.

Bron: Environmental Science & Technology

Onderwerpen