Alg lust geen CO2
Sommige algen voeren de fotosynthese niet volgens het boekje uit. De alg Synechococcus, een cyanobacterie, neemt geen CO2 op uit de omgeving, maar zuurstof. Hierdoor omzeilt de alg de stappen uit de fotosynthese waar ijzer voor nodig is en kan de alg dus leven in ijzerarme wateren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stanford.
Bij de gebruikelijke fotosyntheseroute splitst lichtenergie watermoleculen op. Hierdoor komen elektronen vrij om CO2 om te zetten in energierijke suikers. De alg gebruikt de elektronen echter om de watermoleculen weer aan elkaar te plakken. Toch heeft de alg baat bij deze handeling, omdat die energie oplevert om voedingsstofen te verzamelen.
Door de vondst komen de berekeningen over CO2-kringlopen op losse schroeven te staan. “De helft van de oceanen op aarde is arm aan voedingsstoffen, waardoor waarschijnlijk meer algen deze fotosyntheseroute zullen gebruiken” ,vertelt onderzoeker Kate Mackey. “Dat betekent dat zee-organismen waarschijnlijk veel minder CO2 uit de atmosfeer verwijderen dan eerder werd aangenomen.”
Bron: Carnegie Institution
Nog geen opmerkingen