Organisaties: geheimhouden onderzoek onwerkbaar

Het idee om ‘gevoelige’ lifescience-publicaties alleen nog ter inzage te geven aan ‘relevante bio-stakeholders’ is onwerkbaar en druist in tegen de academische vrijheid. Dat vinden de European Biosafety Association (EBSA) en EuropaBio, de koepel van biotechnologiebedrijven.

John Marks, ceo van de European Science Foundation, is minder negatief. Hij vraagt zich echter wel af wie er dan moet gaan bepalen wat gevoelig is en wat niet.

Het censuurplan werd deze zomer door de Europese Commissie gepresenteerd in de vorm van een ‘green paper’. Het idee was om voortaan twee versies te publiceren van artikelen, waarin mogelijk gevaarlijke pathogenen worden besproken. De gedetailleerde versie zou een vertrouwelijk karakter hebben. Het grote publiek, inclusief terroristen, zou alleen een uitgekleed verhaal te zien krijgen.

De Commissie stelde tevens voor om Europabreed een accreditatiesysteem op te zetten voor laboratoria die met gevaarlijke pathogenen werken. Ook vraagt ze zich af of je individuele onderzoekers zou moeten gaan accrediteren. Dat laatste punt zien EBSA en EuropaBio weer niet zitten omdat het inbreuk dreigt te maken op de privacy, en discriminatie wel heel erg gemakkelijk maakt.

Wel zijn ze het eens met het plan om organisaties die zich niet aan bioveiligheidsregels houden, geen subsidie meer te geven.

Hoe je informatie over gevaarlijke pathogenen dan wél uit de handen van terroristen moet houden weten de organisaties intussen ook niet, als suggereert de EBSA dat ze misschien zelf met richtlijnen zou moeten komen.

bron: news@nature

Onderwerpen