Britse publiek-private samenwerking voor geneesmiddelonderzoek
AstraZeneca, GlaxoSmithKline en Roche gaan samen investeren in embryonale stamcellijnen waar ze nieuwe geneesmiddelen op kunnen uitproberen. Samen hebben ze daartoe een joint venture zonder winstoogmerk opgericht, genaamd Stem Cells for Safer Medicines Limited (SC4SM).
Om te beginnen steken ze er elk 100.000 pond (150.000 euro) in. Het Britse ministerie van Gezondheid doet daar nog eens 750.000 pond bij. Uiteindelijk wordt gedacht aan een budget van 10 miljoen pond, te verdelen over vijf jaar.
Het is voor het eerst dat de grote farmaconcerns openlijk geld in embryonale stamcellen steken. Tot nu toe durfden ze het niet, uit vrees voor moeilijkheden met landen als de VS waar zulk onderzoek extreem controversieel is.
Dat ze er nu toch aan beginnen, komt doordat het gebruikelijke klinische onderzoek iets te vaak uitmondt in een kostbare mislukking. “Als we er 15 jaar in steken om een verbinding naar de fase 3-tests te loodsen, enkel om dan pas tegen een bijwerking op te lopen, dan hebben we een probleem met die investering. En wetenschappelijk gezien is het idioot”, aldus Ian Cotgreave, directeur toxicologie van AstraZeneca, tijdens een persconferentie.
Het eerste project van SC4SM wordt dan ook de productie van menselijke levercellen uit stamcellen. Onverwachte toxiciteit in de lever is namelijk de meest voorkomende reden dat een nieuw medicijn onbruikbaar lijkt. Er ligt 800.000 pond klaar voor projecten die zich richten op het kweken van bruikbare levercellen, en 205.000 pond voor high-throughputtechnieken om verbindingen met behulp van die cellen snel te screenen.
Als volgende staan hartcellen op het programma.
bron: Financial Times, DTowJones Newswires
Nog geen opmerkingen