Voor het eerst is het mogelijk om natuurlijk betaïne te winnen uit het residu van de bio-ethanolproductie. Dankzij een aangepast chromatografisch scheidingsproces is het tekort aan natuurlijk betaïne binnenkort opgelost, zo meldt de Deense voedselingrediëntenproducent Danisco.
Betaïne oftewel trimethylglycine (C5H11NO2) is een aminozuur dat vooral veel wordt verkocht als supplement voor diervoeding, al doet Danisco het tegenwoordig ook door sportdrankjes. Het moet niet zo moeilijk synthetisch te maken zijn, maar de Denen houden vol dat de natuurlijke variant beter werkt (wat chemisch gezien dan precies het verschil is, vertellen ze er helaas niet bij).
Die natuurlijke variant wordt vooral gewonnen uit suikerbieten. Tot nu toe haalt men haar vooral uit de melasse, die overblijft van de suikerproductie.
Het Franse bedrijf Novasep Process heeft nu echter een installatie ontworpen die betaïne wint uit vinasse, het residu dat overblijft wanneer je de suikerbieten vergist tot bio-ethanol. Hij is gebaseerd op hetzelfde NS2P-proces dat al voor de winning uit melasse wordt gebruikt. Hoeveel er moest worden aangepast om het ook voor vinasse geschikt te maken, vermelden Novasep en Danisco helaas niet.
Het voordeel is volgens Danisco dat je nu iets kunt doen met de vinasse, waar dankzij de populariteit van biobrandstoffen steeds meer van beschikbaar komt. Na de betaïne-extractie kun je het restant verkopen als meststof.
Bovendien was er gewoon een extra betaïnefabriek nodig om aan de toenemende marktvraag te kunnen voldoen.
De fabriek wordt gebouwd door het Belgische ingenieursbureau De Smet. Hij komt te staan naast een bio-ethanolfabriek van de Tereos-groep in Origny-Sainte-Benoite, in het Franse departement Aisne.
bron: Novasep
Nog geen opmerkingen