Herinnering aan enge spin selectief gewist

De bètablokker propranolol kan traumatische herinneringen wegnemen. Dat schrijven onderzoekers van de UvA deze week in Nature Neuroscience. De bètablokker grijpt aan op de eiwitsynthese als herinneringen worden teruggehaald, de zogenoemde labiele fase. Hierdoor wordt deze specifieke herinnering gewist, zo blijkt uit een placebogecontroleerde studie met mensen.

De onderzoekers lieten veertig proefpersonen op dag 1 foto’s van spinnen zien, terwijl ze hen lieten schrikken met een hard geluid. De onderzoekers plaatsen een elektrode op de oogleden van de proefpersonen om via het oogknipperen de schrikreactie te meten. Op dag 2 lieten zij dezelfde spinnenfoto’s zien zonder schrikgeluid. Omdat de proefpersonen de angstreactie hadden aangeleerd, schrokken zij alsnog van de foto’s. Op dag 3 kregen de proefpersonen 40mg propranolol of placebo. De behandelde personen gaven geen kik bij de spinnenfoto's, terwijl de placebogroep gewoon doorging met schrikken.

Propranolol zou mensen met ernstige angststoornissen dus kunnen helpen om van hun angsten af te komen. De onderzoekers gaan nu uittesten of het angstremmende effect ook op de langere termijn aanhoudt.

De vraag is of alleen propranolol, dat aangrijpt op de bèta-adrenerge receptor herinneringen kan wissen. In oktober vorig jaar behaalden Amerikaanse onderzoekers dezelfde resultaten bij muizen, door aan te grijpen op de NMDA-receptor, die een andere neurotransmitter (glutamaat) kan binden.

Bron: NWO/ Nature News

Onderwerpen