Herziene geschiedeniscanon wordt verplichte lesstof
Wis- en natuurkundige Christiaan Huygens (1629-1695, vooral bekend als uitvinder van de slingerklok) is alsnog opgenomen in de Canon van Nederland. Om ruimte voor hem te maken is de boekdrukkunst er uit geschrapt, zo heeft de commissie-Van Oostrom dinsdagmiddag onthuld.
Minister Plasterk nam de herziene canon in ontvangst en verklaarde dat hij verplichte lesstof wordt voor scholieren van 8 tot 14 jaar. “Het zal straks niet meer zo zijn dat iemand die van de middelbare school komt niet weet wie Willem van Oranje was”, aldus de minister. Overigens blijft de mogelijkheid bestaan om daarna het vak geschiedenis te laten vallen.
Ook lerarenopleidingen en pabo’s moeten de canon gaan onderwijzen, en voor de huidige leerkrachten komt er een bijspijkercursus.
Het ontbreken van bèta-onderwerpen in het algemeen en Huygens in het bijzonder in de canon leidde eerder tot veel kritiek. Sinds begin dit jaar wordt gewerkt aan een aparte bètacanon, die in wekelijkse afleveringen wordt gepubliceerd in de Volkskrant. Minister Plasterk, toen nog werkzaam als wetenschapper, was een van de initiatiefnemers.
De opname van Huygens is de enige belangrijke verandering aan de canon. Verder zijn alleen twee ikoontjes gewijzigd: de kaart van de Beemster is vervangen door een windwatermolen, en bij de grachtengordel worden nu zeventiende-eeuwse panden afgebeeld in plaats van negentiende-eeuwse (!).
Waarom uitgerekend de boekdrukkunst is geschrapt is niet duidelijk. Wellicht durfde de commissie het niet aan om te schrappen in de typische alfa-stokpaardjes. Het meest invloedrijke Nederlandse product van die boekdrukkunst, namelijk de Statenbijbel, staat nog wel in de canon.
bron: de Volkskrant
Nog geen opmerkingen