Hawaiiaanse chemici bouwen lab in surfplank
Als je fotochemische reacties bestudeert die je wilt laten verlopen onder invloed van zonlicht, kun je evengoed je rekje met reageerbuisjes inbouwen in je surfplank, je labjas verruilen voor een zwembroek en lekker een dagje naar het strand gaan. Dat stellen onderzoekers van de University of Hawaii (Honolulu) in het gewoonlijk uiterst serieuze tijdschrift Green Chemistry.
De groep van Robert Liu onderzoekt selectieve isomerisaties van diënen en triënen in de vitamine A-serie, en in het bijzonder de omzetting van 7-trans-isomeren in de sterisch gehinderde 7-cis-variant. Door de kleurstof ‘Rose Bengal’ te gebruiken als fotosensitizer konden ze deze reactie laten katalyseren door het zichtbare deel van het zonlicht, warbij hij ook nog tamelijk snel verliep.
Teneinde het zonlicht optimaal in te vangen, bedachten ze vervolgens een ‘drijvende zonnereactor’. Dat wil zeggen dat ze een vierkant gat zaagden in een ‘boogie board’, een met schuim gevulde plank die wordt gebruikt bij het aan brandingsurfen verwante ‘bodyboarding’. In dat gat hingen ze hun glaswerk. Een koelcircuit is niet nodig: daar zorgt het zeewater wel voor.
Volgens Liu stelt deze proefopstelling hem in staat om “de Stille Oceaan te gebruiken als een immense warmtebuffer voor de dissipatie van de overtollige thermische energie die uit de reactor komt, terwijl het tegelijk een portie ‘sun en fun’ injecteert in ons fotochenische onderzoeksprogramma.”
Hij voegt er aan toe dat opschalen ook heel simpel is: dan neem je gewoon een grotere surfplank.
bron: Royal Society of Chemistry
Nog geen opmerkingen