Zes Britse universiteiten hebben een nieuwe 3D-microscoop ontwikkeld die met röntgenstraling en ‘time delay integration’ (TDI) interne structuren en samenstellingen van stoffen tot in detail kan tonen.
Röntgenmicroscopen kunnen 3D-beelden produceren door veel 2D-foto’s te nemen vanuit verschillende hoeken en die samen te voegen. Deze techniek staat bekend als röntgenmicrotomografie. Door de techniek met ‘time delay integration’ te combineren worden imperfecties in het beeld uitgemiddeld, waardoor de microscoop helderdere en grotere afbeeldingen kan produceren.
TDI wordt vaker gebruikt als de camera en het beeld relatief snel ten opzichte van elkaar bewegen. In plaats van het hele beeld te visualiseren na een bepaalde periode van belichting, wordt bij TDI continu beeld verzameld en uitgelezen van slechts één rij pixels. Elke keer als er een nieuwe uitlezing plaatsvindt, schuift deze rij pixels op.
De microscoop zou gebruikt kunnen worden voor de bestudering van het gedrag van metalen onder mechanische belasting. Een andere mogelijke toepassing is de bestudering van fossielen in stenen, zonder dat deze er uitgehaald hoeven worden.
De ontwikkeling van de microscoop is betaald uit een fonds van de EPSRC, de Engineering and Physical Science Research Council in Groot-Brittanië.
Bron: Persbericht Engineering and Physical Science Research Council, 2 mei 2006
Nog geen opmerkingen