Elektromagnetisch veld vertraagt ziekteverloop bij muizen
Muizen die door genetische modificatie eiwitplaques in hun hersenen aanmaken, doen dat niet meer wanneer ze dagelijks worden blootgesteld aan een elektromagnetisch veld dat representatief is voor mobiel bellen. Dat melden Gary Arendash en collega’s (Florida Alzheimer’s Disease Research Centre) in het Journal of Alzheimer’s Disease.Het zou voor het eerst zijn dat er positieve effecten worden toegeschreven aan de straling uit mobieltjes. Al tekent Arendash er wel bij aan dat “caution should be taken in extrapolating these mouse studies to humans”, en waarschuwt de Alzheimer’s Research Trust dat het onverstandig is om nu meteen 24 uur per dag mobiel te gaan bellen. Vanwege de onbekendheid met langetermijneffecten, én vanwege de telefoonrekening.
De onderzoekers zetten 96 muizen in kooitjes rond een 918 MHz-stralingsbron, die in de muizenhersentjes een stralingsbelasting van 250 mW/kg genereerde. De straling werd tweemaal per dag gedurende een uur aangezet; het gehele experiment duurde telkens een maand of 9.
Resultaat: jonge muizen, die aan de straling werden blootgesteld voordat ze eiwitplaques gingen ontwikkelen, vertoonden ook op hogere leeftijd geen verlies aan cognitieve functies. Bij geheugentests bleven ze net zo goed scoren als gezonde oude muizen.
Bij proeven met oudere muizen die al geheugenproblemen hadden, leken die problemen zelfs minder te worden, al duurde het maanden voordat er iets van te merken was.
Wat precies de oorzaak van dit effect is, is nog totaal onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met een lichte temperatuurverhoging in de hersenen waardoor de bloedsomloop verbetert, maar dat is gissen. Autopsie wees uit dat de overige organen van de muizen niet merkbaar door de straling werden aangetast.
Arendash gaat het nu met andere frequenties en veldsterktes proberen om te zien of er een optimum is te vinden.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen