Biobrandstofcel maakt elektriciteit uit elke vorm van suikerwater

Onderzoekers van Saint Louis University hebben een brandstofcelbatterij ontwikkeld die loopt op alle mogelijke vormen van suikerwater, waaronder vruchtensap en frisdrank (die dan uiteraard niet ‘light’ moet zijn). Ze willen hem in eerste instantie op de markt brengen als oplader voor mobieltjes, zo bleek tijdens het voorjaarscongres van de American Chemical Society in Chicago.

De brandstofcel is ontwikkeld door afstudeerder Tamara Klotzbach. Ze voorzag een elektrode van een polymere coating, die is afgeleid van de kleurstof Azuur C. Hierop bracht ze een membraan aan van gemodificeerd chitosan, een koolwaterstof die wordt gemaakt uit garnalenhuidjes. In die chitosanlaag worden dehydrogenases geïmmobiliseerd, enzymen die glucose kunnen afbreken.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke biologische brandstofcel wordt gepresenteerd. Maar volgens Klotzbachs begeleider Shelley Minteer is het wél nieuw dat de enzymen niet in een levende cel zitten. Zonder celwanden waar de glucose doorheen moet diffunderen, is een hogere efficiëntie haalbaar.

Bijkomend voordeel is dat de hele brandstofcel bestaat uit biologisch afbreekbare materialen.

Het prototype levert voldoende energie voor een zakrekenmachine. Maar de Amerikanen denken dat ze er een batterij van kunnen maken die drie tot vier keer zo lang meegaat als een Li-ionbatterij van dezelfde omvang. In eerste instantie denken ze aan kant-en-klare, verwisselbare cartridges met suikerwater.

Maar het Amerikaanse ministerie van Defensie betaalt mee aan het onderzoek en zal eerder denken aan batterijen die in het veld kunnen worden bijgevuld.

bron: ACS, Saint Louis University

Onderwerpen