Nieuw Belgisch lab op Antarctica wordt volledig self-supporting.
De Belgische federale regering steekt 6,4 miljoen euro in de bouw van het Prinses Elizabeth-onderzoeksstation in Antarctica. In de poolzomer 2007-2008 zal het verrijzen op Dronning Maud Land, zo is onlangs bekend gemaakt.
Het moet de eerste faciliteit op Antarctica worden die geheel zelfvoorzienend is. Al het afval wordt hergebruikt. ’s Zomers komt de benodigde energie uit zonnepanelen. ’s Winters gaat het voorlopig dicht, maar in de toekomst hoopt men voldoende energie uit kleine (6 kW) windturbines te kunnen halen om het hele jaar lang open te kunnen blijven.
Er komt wel een dieselgenerator te staan, maar die is alleen bedoeld voor noodgevallen. Bij alle andere Antartische onderzoeksstations staan die generatoren tot nu toe permanent te draaien.
Het station wordt naar Antarctische maatstaven vrij klein. Normaal zullen er twaalf onderzoekers zitten die zich vooral bezig houden met klimaatonderzoek. Maximaal kunnen er twintig mensen slapen. De energiebehoefte wordt geschat op 30 kW.
Het is voor het eerst sinds tientallen jaren dat België weer een eigen vestiging op de Zuidpool krijgt. Tot nu toe moesten de onderzoekers logeren bij collega’s uit andere landen.
bron: news@nature
Nog geen opmerkingen