Miraculeuze gentherapie of rammelende hiv-tests?
Een 42-jarige aidspatiënt is van zijn ziekte genezen na transplantatie van genetisch geselecteerd beenmerg. Alle aidstests vallen negatief uit, zo claimen artsen van het Charité-ziekenhuis in Berlijn.
Optimisten zien er het bewijs in dat gentherapie kan werken tegen aids, al snapt niemand helemaal hoe het precies heeft gewerkt. Sceptici vermoeden eerder dat de aidstests niet grondig genoeg waren.
De man was al meer dan tien jaar seropositief. Los daarvan kreeg hij leukemie. Daarom kwam hij in aanmerking voor een transplantatie.
Behandelend arts Gero Hütter had ooit gelezen dat 1 op de 1000 Europeanen resistent zijn tegen hiv omdat ze van beide ouders de zogeheten delta 32-mutatie hebben geërfd. Daardoor wordt de CCR5-receptor van hun cellen geblokkeerd en heeft hiv er geen houvast meer op.
Hütter besloot het gewoon eens te proberen. Met een beetje mazzel wist hij een geschikte beenmergdonor te vinden die tevens deze mutatie droeg. De patiënt overleefde niet alleen de transplantatie (wat op zich al boffen was, mede omdat de aidsmedicatie tijdelijk moest worden stopgezet) en genas van zijn leukemie, maar bleek na 20 maanden ook nog eens hiv-vrij te wezen.
Iedereen is het er intusen over eens dat beenmergtransplantatie nauwelijks een standaardbehandeling tegen aids kan worden. Daarvoor is de behandeling veel te link. Bovendien is in de meeste gevallen niet eens een donor met de juiste mutatie te vinden.
bron: Associated Press, BBC News
Nog geen opmerkingen