EU bezorgd over achterblijvend niveau R&D-uitgaven

De Europese Unie gaat de Lissabondoelstellingen niet halen, en dat is de schuld van het bedrijfsleven. Tenzij de lidstaten heel snel ingrijpen, zal Europa de economische slag verliezen. Dat is de strekking van een rapport, waarin de Europese Commissie de Europese R&D vergelijkt met die in de rest van de wereld.

Het rapport bevestigt op Europees niveau de conclusies uit de vorige week verschenen Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor. Die nagelde het management van het Nederlandse bedrijfsleven aan de schandpaal als zijnde te weinig innovatief en teveel gericht op korte-termijnwinst.

In het EU-rapport wordt geconcludeerd dat de investeringen van het bedrijfsleven in R&D de afgelopen tien jaar zijn blijven steken op gemiddeld één procent van het bruto nationaal product. In 2004 betaalde het bedrijfsleven 55 procent van alle Europese R&D. In de VS was dat 64 procent, in China 67 procent en in Japan en Zuid-Korea 75 procent.

Het rapport voorspelt dan ook dat het voornemen om in 2010 drie procent van het bnp aan R&D uit te geven, bij lange na niet zal worden gehaald. En dat China druk bezig is om Europa als kenniseconomie in te halen.

Op de wetenschap heeft het rapport veel minder aan te merken.Geconcludeerd wordt dat Europa het niet zo goed doet als de VS, maar nog steeds uitblinkt op traditionele onderzoeksgebieden als chemie, fysica, materiaalwetenschappen en werktuigbouw. Het probleem is alleen dat het bedrijfsleven er veel te weinig mee doet. Opvallend is ook dat ‘nieuwe’ vakgebieden, zoals nanotechnologie, in de VS veel sneller groeien als in Europa.

“Europa is goed in het produceren van kennis. Maar het gebruik van die kennis en de doorstroming naar het bedrijfsleven blijft een zwak punt”, zo vatte Europees commissaris Janez Potocnik het maandag samen.

En in het Financieele Dagblad geeft econoom Henk Volberda, mede-auteur van de Erasmus-monitor, vandaag het bedrijfsleven opnieuw een veeg uit de pan: “Veel managers denken nog vanuit de recessie. Ze hebben niet de omslag meegemaakt dat het economisch goed gaat.”

Volberda denkt bovendien dat de Nederlandse manager zijn aandeelhouders niet goed opvoedt: “Als je de hele tijd hamert op je winstgevedheid, vind je het dan gek dat de aandeelhouder het daar ook over heeft? Bij andere bedrijven, bijvoorbeeld bij Nokia, komen de aandeelhouders juist in opstand als er te weinig wordt geïnvesteerd in innovatie.”

bron: BBC News, Het Financieele Dagblad

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen