Kolenvergasser op ijs gezet
Chemieconcern BASF zet de rem op verdere investeringen in de thuisbasis Ludwigshafen. Beslissingen over de bouw van nieuwe fabrieken worden uitgesteld en de plannen voor een kolenvergasser van 1,5 miljard euro verdwijnen definitief in de ijskast, zo heeft bestuurslid Harald Schwager maandag laten weten bij de ingebruikname van een productie-installatie voor cyclopentanon (CPon) und cyclododecanon (CDon).
De nieuwe installatie is bijzonder omdat hij het milieu-onvriendelijke afvalproduct lachgas (N2O) hergebruikt als grondstof, via een proces dat nooit eerder op industriële schaal is toegepast. De bouw heeft meer dan 100 miljoen euro gekost.
De kolenvergasser was bedoeld om BASF Ludwigshafen minder afhankelijk te maken van aardolie als grondstof. Hij zou kolen omzetten in synthesegas, een mengsel van waterstof en koolstofmonoxide dat kan dienen als grondstof voor een groot aantal chemische producten. Een deel van de fabrieken zou daaar dan aan moeten worden aangepast.
Het plan werd echter vorig jaar al uitgesteld wegens onduidelijkheden over de Europese CO2-emissiehandel. Brussel kon niet aangeven hoeveel emissiecertificaten BASF zou moeten aankopen voor de kolenvergassing, en dus kon BASF niet bepalen of het project rendabel zou zijn.
Volgens Schwager is het project nu nog net niet helemaal afgeblazen, maar is de kans uiterst gering dat de kolenvergasser er ooit nog komt. Over die certificaten bestaat nog steeds geen duidelijkheid maar los daarvan kan BASF het project gewoon niet meer betalen.
In hoeverre er verder nog in de investeringsplannen wordt gesneden, kon of wilde Schwager niet zeggen. De huidige plannen voorzien voor de jaren 2009-2011 in investeringen van nog eens 1,5 miljard, ongeveer een kwart van het wereldwijde BASF-budget. Voor een deel gaat het daarbij om plannen die zijn gemaakt in de vette jaren 2006-2008. Een deel van die fabrieken is nog in aanbouw.
BASF Ludwigshafen geldt als het grootste geïntegreerde chemiecomplex ter wereld. Er werken 32.000 mensen in ruim 200 fabrieken. De totale jaaromzet ligt rond de 17 miljard euro.
bron: Handelsblatt
Nog geen opmerkingen