Sonochemie creëert holle bolletjes van ijzeroxide

Amerikaanse onderzoekers hebben een simpele manier gevonden om holle nanobolletjes te maken van hematiet (ijzeroxide). Ze gebruiken koolstofnanobolletjes als mal en geluidsgolven als energiebron, zo schrijven ze volgende week in het Journal of the American Chemical Society.

Kenneth Suslick en Jin Ho Bang (University of Illinois at Urbana-Champaign) gaan uit van een oplossing van een inzerverbinding en koolstofnanobolletjes. Met geluidsgolven wekken ze cavitatie in de vloeistof op: kleine belletjes die na korte tijd weer inklappen. Dat laatste zorgt voor een lokale, zeer kortstondige opwarming tot naar schatting 5.000 graden Celsius, waarbij het ijzer verdampt. Meteen daarna slaat het neer op het koolstofoppervlak.

Bij blootstelling aan de buitenlucht oxideert het ijzer zeer snel, waarbij de koolstof wordt weggebrand. Er blijft een hol ijzeroxidebolletje over dat mogelijk bruikbaar is als medicijnverpakking of katalysator.

Het was al mogelijk om zulke bolletjes te maken. Maar tto nu toe had je er een tijdrovend proces voor nodig, dat werkte met waterstoffluoride.

bron: American Chemical Society

Onderwerpen