De menselijke huid krijgt de primeur van bio-isobuteen uit genetisch gemodificeerde micro-organismen. Biotechbedrijf Global Bioenergies en fijnchemiegigant Clariant hebben de eerste batches de wereld ingestuurd, blijkt uit persberichten.
Polymeren op basis van isobuteen zitten onder meer als verdikker in lipstick. Een gehydrogeneerde variant, waar de laatste dubbele bindingen uit zijn verdwenen, wordt gebruikt als moisturizer oftewel vocht-inbrengend middel. Tot nu toe werd al dat isobuteen gemaakt uit aardolie.
Wat precies met de bio-variant wordt gedaan, is niet met zekerheid uit de persberichten te halen. De eerste testbatch, die eind november naar L’Oréal ging, was ‘omgezet en gezuiverd’ door een niet nader genoemd Fraunhofer-instituut. Vermoedelijk betrof dat een simpel polymeer. Het meest recente bericht, van 2 januari, betreft echter een door Clariant samengesteld ingrediënt met ‘meer dan 50 procent hernieuwbare koolstof’ wat doet vermoeden dat er ook andere, niet-biologische ingrediënten doorheen zitten. Details worden helaas niet vermeld, alleen dat het een verdikker is voor crèmes en lotions (en dus niet voor lipstick), en dat het tevens de textuur daarvan beïnvloedt.
Global Bioenergies, een Frans bedrijf, werkt al heel lang aan isobuteen-fermentatie. Al in 2009 claimde het de inbouw van de benodigde genen in een niet nader gespecificeerd micro-organisme, dat van nature helemaal geen isobuteen aanmaakt omdat het er niets aan heeft. Het resultaat werd aangeprezen als ‘biologisch Fischer-Tropschproces’. Inmiddels is dat proces opgeschaald en vorig jaar werd een demonstratiefabriek opgestart in het Duitse Leuna, met een capaciteit van 100 ton per jaar.
In principe is de markt voor isobuteen enorm. Je kunt er een dimeer van maken, isooctaan, dat zich perfect laat mengen met benzine. En van polyisobuteen, ook bekend als butylrubber, worden bijvoorbeeld ook handschoenen en binnenbanden gemaakt.
Zolang alles uit die ene kleine demofabriek moet komen, is de cosmeticamarkt echter een mooie springplank.
bron: Global Bioenergies
Nog geen opmerkingen