Bacteriën laten wilg en populier sneller wortel schieten
Bacteriën die van nature in jonge bomen leven (endofyten), kunnen hun gastheer een aardige dienst bewijzen: de biomassa van de plant kan tot wel 50 procent toenemen. Bovendien laten de meeste bacterien de wortel van de bomen een stuk sneller groeien.
Door de juiste bacteriën in te zetten, kunnen de bomen, die vaak voor biobrandstoffen worden gebruikt, ook gekweekt worden op slechte landbouwgrond en blijft de beste grond over voor het verbouwen van voedsel. Onderzoekers van Brookhaven National Laboratory en de Universiteit Hasselt melden dit deze week in Applied and Environmental Microbiology.
De onderzoekers roeiden eerste alle bacterien in de bodem uit met sterilisatie, om er zeker van te zijn dat alleen de endofyten overbleven. De planten gingen daarna door de hakselaar, en de bacterien werden geïsoleerd. De onderzoekers brachten het gen voor Green fluorescent protein (GFP) in bij de bacterien, zodat UV-licht hun aanwezigheid zou verraden.
Van de 78 verschillende endofyten zijn er twee vooral succesvol in het opschroeven van de biomassa van de plant: Enterobacter sp 638 en Bukholderia cepacia BU72. De onderzoekers kwamen bij toeval bij deze bacterien terecht: ze onderzochten eigenlijk hoe de endofyten schadelijke metalen afbreken.
Bron: Brookhaven National Laboratory
Nog geen opmerkingen