Bacteriën die ongevoelig zijn voor het giftige goudchloride (AuCl3) kunnen dit omzetten in 24-karaats goud. Dankzij deze ontdekking van onderzoekers van de Michigan State University zijn de bacteriën nu verwerkt in een goudproducerend kunstwerk.
Goudchloride komt voor in de natuur, maar het is giftig en niet veel waard. De bacterie Cupriavidus metallidurans kan overleven bij zeer hoge concentraties van dit giftige zout en is zelfs 25 keer sterker dan uit vorige onderzoeken bleek. Behalve dat de bacteriën blootstelling aan goudchloride overleven, zetten ze het effectief om in zuiver goud. De onderzoekers spreken van microbiële alchemie.
Adam Brown, universitair hoofddocent ‘electronic art and intermedia’, verwerkte de bacteriën in het kunstwerk ‘The Great Work of the Metal Lover’. Het werk bevat een bioreactor, waarin de bacteriën grote hoeveelheden goudchloride krijgen. In een week tijd zetten de micro-organismen de giftige stof om in kleine goudklompjes. Het proces wordt live gevolgd met een usb-microscoop.
Naast de bioreactor bevat het kunstwerk een aantal afbeeldingen opgenomen met een scanning electron microscope. Op de plekken waar Brown goud waarnam, plakte hij stukjes bacterieel goud op de afbeelding. Zo bevat elke afdruk goud uit de bioreactor.
‘The Great Work of the Metal Lover’ kreeg een eervolle vermelding in de wereldberoemde wedstrijd Prix Ars Electronica. Verder is er geen geld te verdienen met de bacteriën: opschalen van het proces is niet rendabel.
Nog geen opmerkingen