Vibrio fischeria scheidt een enzym af dat Salpinogoeca rosetta aanzet tot wilde seks. Je kunt je afvragen of er ook bacteriën zijn die zoiets uithalen bij hogere diersoorten, stelden Berkeley-onderzoekers onlangs tijdens het jaarlijkse congres van de American Society for Cell Biology in San Francisco.

Salpinogoeca rosetta, een choanoflagellaat, is geen dier maar behoort tot de protozoa die daar evolutionair heel dicht tegenaan zitten. Het is een eencellige eukaryoot, net als bijvoorbeeld biergist. S. rosetta kan zelfstandig rondzwemmen maar kan ook koloniën vormen, en er is een hypothese dat de evolutie van meercellige levensvormen op deze manier begint.

Binnen die koloniën heeft uitwisseling van genetisch materiaal plaats als primitieve vorm van geslachtelijke voortplanting. En volgens Nicole King en collega’s gebeurt dat laatste binnen een paar minuten wanneer je losse S. rosetta-cellen blootstelt aan een chondroïtinesulfaatlyase, dat door de bacterie Vibrio fischeria wordt afgescheiden.

Waarom de afbraak van chondroïtinesulfaat door zo’n enzym dit effect heeft is nog volkomen onduidelijk. Wat de bacterie er aan heeft is ook een raadsel.

Maar gezien de recente berichten over de invloed van darmflora’s op hun gastheren ga je je wel afvragen of…

bron: American Society for Cell Biology