Voor het eest is het gelukt om het antibioticum erytromycine A te laten produceren door genetisch gemodificeerde E.coli-bacteriën. Dat opent de weg naar massaproductie van een hele reeks nieuwe antibiotica, zo stellen onderzoekers van Tufts University (VS).

De vooruitgang zit vooral in het feit dat het relatief eenvoudig is om E.coli nog iets verder te wijzigen zodat hij gloednieuwe varianten op erytromycine gaat maken, waar nog geen resistentie tegen bestaat. Het onderzoeksteam heeft al twee van die varianten in handen weten te krijgen.

 

Al bijna 60 jaar wordt erytromycine A gewonnen uit kweekjes van de bodembacterie Saccharopolyspora erythraea, die de stof van nature produceert. Die bacterie laat zich echter ongaarne modificeren.

 

En synthese van erytromycine (voluit 6-(4-dimethylamino-3-hydroxy-6-methyl-oxan-2-yl)oxy-14-ethyl-7,12,13-trihydroxy-(5-hydroxy-4-methoxy-4,6-dimethyl-oxan-2-yl)oxy-3,5,7,9,11,13-hexamethyl-1-oxacyclotetradecaan-2,10-dion) in een reageerbuisje is veel te ingewikkeld om commercieel aantrekkelijk te zijn: het is wel eens gelukt, maar vraag niet hoe.

 

In Chemistry & Biology melden Blaine Pfeifer en collega’s nu dat ze er in geslaagd zijn om de complete syntheseroute uit S. erythraea over te zetten naar E.coli. Het betrof een cluster van ruim 55.000 basenparen met in totaal 20 genen: drie grote polyketidesynthasegenen en 17 kleintjes.

 

Modificeer je die eerste drie, dan krijg je nieuwe erytromycinevarianten.

 

bron: Tufts University

Onderwerpen