Snelle actie nodig om bedreiging in kans te veranderen

In landen als India, China en Zuid-Korea groeit de R&D momenteel zo snel dat Europese onderzoekers over tien jaar de tweede viool zullen spelen wanneer ze niet snel wakker worden en veel intensiever met de Aziaten gaan samenwerken. Dat stelt de Britse denktank Demos in haar vandaag verschenen rapport ‘Atlas of Ideas’.

“We kunnen niet achterover leunen en denken dat het allemaal wel goed komt”, aldus mede-auteur James Wilsdon tegenover de BBC.

Het rapport is opgesteld in opdracht van de Britse regering en gaat specifiek over de Britse situatie, maar er is geen reden om aan te nemen dat de situatie elders in Europa anders is.

Uit het rapport blijkt dat de innovatie in Azië de laatste jaren ineens veel sneller gaat. Zo heeft de Koreaanse regering haar R&D-investeringen verdubbeld en pompt ook China steeds meer geld in laboratoria. In India studeren jaarlijks 2,5 miljoen bèta’s af. Het Europese bedrijfsleven heeft dit potentieel allang ontdekt, en dat gaat ten koste van investeringen in Europa.

Europa en de VS kunnen hun voorsprong op wetenschappelijk gebied niet meer als vanzelfsprekend beschouwen, zo luidt de conclusie.

Volgens Demos is het geen bedreiging maar een kans, mits er nu actie wordt ondernomen. Zo zou de Britse overheid 150 miljoen euro moeten steken in een fonds dat internationale R&D-samenwerking bevordert. Ook zouden meer onderzoekers en studenten met Azië moete worden uitgewisseld, en zouden er wereldwijde kennisbanken en onderzoeksprogramma’s moeten komen.

bron: BBC News

Onderwerpen