Luidruchtige impuls voor genetisch onderzoek
Pasgeboren laboratoriummuizen van de zogeheten BTBR-stam piepen op dezelfde manier als autistische mensenbaby’s. Ze zijn dus nog betere modellen voor onderzoek naar autisme dat de wetenschap al dacht, meldt Maria Luisa Scattoni (National Institute of Mental Health, Bethesda, Maryland) in PLoS ONE.Scattoni scheidde verschillende typen babymuizen van hun moeders en nam de ultrasone piepgeluiden op waarmee ze mama terug probeerden te lokken. Bijna alle muizen maakten tien verschiillende piepjes. Bij de BTBR-muizen waren het er echter maar vier, die bovendie afweken van het standaardpatroon. Die muizen piepten ook nog eens langer en harder.
Volgens Scattoni hoor je bij autistische mensenbaby’s hetzelfde: ze maken vaak rare geluiden, en doen dat luid en langdurig.
Eerder was al vastgesteld dat BTBR-muizen de andere twee belangrijke symptomen van autisme vertonen, namelijk repetitief gedrag en afwijkend sociaal gedrag. Nu ze ook het derde symptoom (communicatieproblemen) blijken te vertonen, lijken ze ideaal te zijn om de genetische interactie te vertonen die waarschijnlijk de basis vormt van autisme.
bron: newscientist.com
Nog geen opmerkingen