Autisme en ouderdomsdiabetes zijn allebei het gevolg van te veel insuline in het bloed. Dat vermoedt althans de Amerikaanse biochemicus Michael Stern, die stomverbaasd is dat niemand dit eerder heeft gezien.

Hij stelt voor om een aantal autistische kinderen op een dieet met weinig koolhydraten te zetten, zodat hun insulineproductie op een laag pitje komt te staan. Als ze daar ook geestelijk van opknappen, is dat een aanwijzing dat de hypothese klopt.

Het nieuwe aan dit verhaal zou vooral zijn dat er een verband is tussen een overmaat aan insuline (hyperinsulinemie) en autisme. Het verband met diabetes staat immers allang vast: hyperinsulinemie leidt uiteindelijk vaak tot insulineresistentie.

In het tijdschrift Frontiers in Cellular Endocrinology legt Stern (Rice University) uit dat hij op het idee is gebracht door een onderzoek naar genen die mogelijk zijn betrokken bij autisme en gerelateerde afwijkingen, zoals het syndroom van Asperger. Tegelijk liep in zijn lab een onderzoek naar de invloed van eiwitten, die betrokken zijn bij insulinesignalering, op de metamorfose van fruitvliegjes.

Bij beide onderzoeken kwamen dezelfde eiwitten bovendrijven. Minstens vier genen die met autisme worden geassocieerd, zijn betrokken bij de ‘P13K/Tor pathway’, die een belangrijke rol speelt bij de insulinehuishouding binnen cellen. En een defect in een andere biochemische route genaamd mGluR veroorzaakt defecten aan synapsen die sprekend lijken op de schade die een overmaat insuline kan veroorzaken.

Bovendien is bekend dat zowel ouderdomsdiabetes als autisme steeds vaker voorkomen onder de Westerse bevolking.

Het is dus zò logisch om over een gezamenlijke oorzaak na te denken, dat Stern er blindelings van uit ging dat dat allang gebeurd moest zijn, en dat misschien zelfs allang was aangetoond dat er helemaal geen verband is. Tot hij een paar maanden geleden bij toeval een publicatie onder ogen kreeg waarin werd gesteld dat moeders met diabetes een duidelijk verhoogde kans lopen op kinderen met autisme, maar dat daar geen enkele verklaring voor bestaat. Op dat moment realiseerde hij zich pas dat hij een op heel originele gedachte had zitten broeden.

Inmiddels is hij er wat dieper ingedoken en heeft hij ondekt dat er al proeven worden gedaan met insuline-neussprays tegen schizofrenie en alzheimer, en dat het verband tussen koolhydraatarme diëten en autisme ook al eerder is gelegd.

bron: Rice

Onderwerpen