FDA mobiliseert 100 labs tegen tomaten

De Amerikaanse autoriteiten weten nog steeds niet welke tomaten de oorzaak zijn van een salmonella-uitbraak die de laatste maanden al minstens 800 slachtoffers heeft geëist. Ze weten zelfs niet meer zo zeker of het wel aan de tomaten ligt. Het onderzoek wordt nu uitgebreid naar andere soorten verse groente.

"There is clearly a need to think beyond tomatoes”, aldus David Acheson, hoofd voedselveiligheid bij de FDA. Hij wil niet zeggen om welke groenten het precies gaat, wel dat het gaat om producten die vaak samen met tomaten worden geserveerd.


Inmiddels heeft hij het Food Emergency Respose Network geactiveerd, een netwerk van laboratoria dat na de aanslag op de Twin Towers in het leven werd geroepen teneinde voorbereid te zijn op terreuraanslagen met biologische wapens. Het betekent dat meer dan 100 extra labs beschikbaar komen voor het onderzoek.

De golf van salmonellabesmettingen begon ergens in april. Al snel werd vastgesteld dat de patiënten bijna allemaal rauwe tomaten hadden gegeten. De FDA liet een waarschuwing tegen tomaten uitgaan en veel fastfoodketens haalden alle tomaten van het menu.

Later werd duidelijk dat het alleen om tomaten uit Florida of Mexico kon gaan, en dat tomaten uit andere staten en landen veilig konden worden gegeten.

Maar de exacte bron van de besmetting is nog steeds niet achterhaald, en het aantal patiënten is blijven groeien. Het laatste geval werd op 20 juni gerapporteerd, en dus kan het nooit om maar één partij verse tomaten gaan. Het vermoeden rijst dat er ergens een pakhuis is besmet waar telkens nieuwe groente wordt aangevoerd.

bron: Associated Press, USA Today

Onderwerpen