Methylsalicylaat zet afweer op scherp

Planten gebruiken methylsalicylaat als signaalmolecuul om bij infectie van één blad het afweersysteem van de hele plant op scherp te zetten. Dat stellen onderzoekers van het Boyce Thompson Institute for Plant Research (VS) in Science.

Nu het mechanisme is opgehelderd, is het wellicht mogelijk om het te optimaliseren via genetische modificatie. Dat zou een grotere oogst kunnen opleveren bij een lager pesticidengebruik.

Bekend was al dat planten salicylzuur aanmaken wanneer ze door een pathogeen worden aangevallen. Een deel van dat salicylzuur dient om de lokale verdediging op te starten, de rest wordt door het enzym msalicylzuur methyltransferase (SAMT) omgezet in methylsalicylaat.

Die verbinding is biologisch inactief. Maar naar nu blijkt, verspreidt hij zich via het interne voedseltransportsysteem (het floëem) door de gehele plant. Daar wordt hij door een enzym (salycylzuurbindend eiwit 2, SABP2) weer omgezet in salicylzuur.

Methylsalicylaat is chemisch nauw verwant aan aspirine (acetylsalicylzuur). Onduidelijk is nog of er een verband bestaat met de werking van aspirine in dieren. Ook is het nog de vraag waar de tijdelijke omzetting in methylsalicylaat precies voor nodig is.

bron: NSF

Onderwerpen