Effect medicijnen op tumor vooraf te meten

Binnen het MESA+-instituut van de Universiteit Twente is een ‘lab op een chip’ ontwikkeld waarin kweekjes van tumorcellen kunnen worden blootgesteld aan verschillende medicijnen. Zo is vooraf vast te stellen welke behandeling het meest effectief is voor een specifieke patiënt. Floor Wolbers promoveerde afgelopen vrijdag op het onderzoek, aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

De chip bestaat voornamelijk uit een mini-incubatortje (10 bij 5 mm) met toe- en afvoerkanalen. Voordelen zijn dat het een goedkoop wegwerpproduct is, en dat je zo weinig cellen nodig hebt voor een kweekje dat de biopsie in de meeste gevallen niet operatief hoeft te gebeuren.

Ook is het mogelijk om de chip onder een microscoop te leggen en individuele cellen in real time te volgen tijdens de toediening van een medicijn. Wolbers heeft die mogelijkheid benut om de apoptose (geprogrammeerde celdood) van gezonde lichaamscellen te vergelijken met die van kankercellen. Het veschil tussen die twee zit in het optreden van ‘anoikis’, het zichzelf losmaken van de rest van de kolonie. Bij gezonde cellen is anoikis onderdeel van het sterfproces, terwijl tumorcellen wel loskomen maar niet doodgaan en het proces benutten om zich uit te zaaien. Op de chip was dat inderdaad duidelijk te zien.

Overwogen wordt om voor ‘high-throughput’ analyses de chip uit te breiden met elektronische detectiemogelijkheden. Ook wordt gedacht aan chips met een aantal parallelle kweekkamers.

bron: Universiteit Twente

Onderwerpen