Zuurstofradicalen beschadigen een eiwitstructuur in de mitochondriën, zodat deze minder energie kunnen leveren. Dit zou volgens onderzoekers aan de universiteit van Virginia een oorzaak kunnen zijn van de ziekte van Parkinson.

Jim Bennett en collegae isoleerden in hun onderzoek een grote eiwitstructuur, bekend als complex I, uit de mitochondriën van verzamelde hersencellen van tien Parkinsonpatiënten en twaalf gezonde personen. De mitochondriën vormen een soort energieleverancier van de cel, die een elektronenstroom omzetten in voor de cel bruikbare energie. Ze ontdekten dat het eiwitcomplex van de personen met Parkinson de helft meer beschadigd was door schade van zuurstofradicalen. Bovendien leek het niet goed in elkaar gezet te zijn en had het een verminderde elektronenstroom. Het onderzoek is gepubliceerd in Neuroscience.

Bennett meent dat Parkinsonpatiënten geholpen kunnen worden met medicijnen die de vrije radicalen wegvangen. Bijvoorbeeld door antioxidanten. Zo zou de schade beperkt blijven en zouden de mitochondriën in staat zijn zichzelf te repareren. “Als de schade vroeg genoeg is vastgesteld zou zo de voortgang van de ziekte kunnen worden onderbroken”, aldus de neuroloog.

De onderzoekers weten niet waardoor de schade van de radicalen zo groot is bij mensen met Parkinson. Mogelijk zou er iets fout zijn gegaan bij de overerving van de moeder in de genen die de verzameling van het complex verzorgen. Een andere oorzaak wordt gezocht in toxines uit de omgeving.

Bron: Persbericht University of Virginia Health System, 16 mei 2006

Onderwerpen