Positronen genereren blijkt fluitje van een cent
Schiet met een pulserende, ultra-intense lager op een stukje goud ter grootte van een speldenknop, en er komen zomaar 100 miljard antimateriedeeltjes uit. Dat melden onderzoekers van het Lawrence Livermore-lab in Californië deze week tijdens een congres in Dallas.
Het zou inhouden dat elk klein lab het zich nu kan veroorloven om aan antimaterie-onderzoek kan gaan doen.
De onderzoekers zijn op het idee gebracht door computersimulaties.Die wezen uit dat je een veel dikker stuk goud moest gebruiken dan de dunne velletjes waarmee men het tot voor kort probeerde.
Wat er kennelijk gebeurt is dat de laserpulsen elektronen in het goud ioniseren en versnellen. Die elektronen knallen dan weer op een goudkern verderop, waarbij energiepakketjes ontstaan die in gelijke hoeveelheden materie en antimaterie uit elkaar vallen.
De antimateriedeeltjes zijn zogeheten positronen, die zich gedragen als elektronen maa een positieve lading hebben. Het blijkt mogelijk om ze met een omgebouwde elektronendetector waar te nemen voordat ze fuseren met een elektron tot gammastraling. In feite is dat meteen de belangrijkste innovatie uit het hele verhaal: antimaterie creëren met een laser is tien jaar geleden al gelukt, maar door gebrekkige meetapparatuur realiseerde niemand zich toen hoe goed het werkte.
bron: Lawrence Livermore National Laboratory
Nog geen opmerkingen