Ontdekking eiwitstructuur mogelijk verse adem voor onderzoeksveld van antibiotica

Het E. coli eiwit exopolyfosfatase zorgt voor het signaal dat de bacterie aanspoort om in ‘starvation mode’ te gaan en de reproductie te beperken vanwege een tekort aan voedingsstoffen. Het eiwit komt voor in veel andere schadelijke bacteriën, waaronder de microben betrokken bij lepra, voedselvergiftiging, meningitis en SOA’s.

David Sanders van het Markey Center for Structural Biology aan Purdue University, en collega’s hebben de structuur van het eiwit met röntgenkristallografie opgehelderd.

Sanders ontdekte dat het eiwit zeer efficiënt is dankzij het feit dat er een gaatje in zit waarin het substraat zeer stabiel kan worden gebonden en verwerkt. Van dit proces werd in samenwerking met een team een animatiefilmpje (http://news.uns.purdue.edu/mov/2006/sanders-ecoli.mov, 50mb!) gemaakt.

Het eiwit blijkt tot de ASKHA superfamilie van eiwitten (bestaande uit o.a. acetaat en suiker kinases en actine) te behoren.

‘Dit is een belangrijke ontdekking voor het veld van de antibiotica, omdat de momenteel beschikbare middelen steeds meer te kampen krijgen met resistentie en falende werking’, aldus Sanders. ‘Het is een geweldig antibioticadoelwit, omdat het alleen in bacteriën en bepaalde planten voorkomt, waardoor behandelingen onschadelijk zullen zijn voor menselijke cellen.’

‘De volgende stap in het onderzoek wordt het ontwikkelen van remmers voor dit eiwit en het bestuderen van applicaties in andere bacteriën.’

Een mogelijke behandeling zou zijn om medicijnen te ontwikkelen die het eiwit binden en voorkomen dat de bacteriën op een gebrek aan nutriënten kunnen reageren en dit dan niet kunnen overleven. Ook kan een medicijn worden ontwikkeld die de functie van het eiwit nabootst en zorgt dat de bacterie altijd in ‘starvation mode’ zit.

bron: Persbericht Purdue University

Onderwerpen