Sommige bacteriën helpen het menselijk immuunsysteem te vechten tegen influenzavirussen. Antibiotica slikken tegen de griep is dus nog stommer dan de medische wetenschap altijd al dacht, zo valt deze week te lezen in PNAS.

Immunoloog Akiko Iwasaki (Yale) en collega’s ontdekten dat muizen gevoeliger worden voor een griepinfectie wanneer ze zijn behandeld met neomycine. En dat blijkt te komen doordat dit antibioticum ook ‘goede’ bacteriën doodt.

 

Die bacteriën blijken eiwitcomplexen van het immuunsysteem te kunnen activeren. Deze zogeheten inflammasomen zorgen weer voor expressie van mRNA dat codeert voor het cytokine-eiwit interleukine 1 bèta. Het geactiveerde interleukine stuurt vervolgens dendritische immuuncellen naar de lymfeknopen in de longen, van waaruit ze de aanval openen op ingeademde influenzavirussen.

 

Zonder de bacteriën werkt dit hele systeem niet meer.

 

Dat zoogdieren op allerlei manieren hulp krijgen van inwonende bacteriën was al langer bekend, maar tot voor kort werd aangenomen dat het alleen in de darmen gebeurde. De laatste paar jaar komen er steeds meer aanwijzingen dat er ook elders in het lichaam zulke effecten optreden, en Iwasaki is nu de eerste die to in detail zo’n mechanisme in de longen heeft weten op te helderen.

 

Het zou kunnen betekenen dat er écht een verband bestaat tussen je dieet en je ‘weerstand’ tegen virusinfecties. Welke bacterie precies verantwoordelijk is heeft Iwasaki echter nog niet kunnen achterhalen; ze vermoedt dat het een Lactobacillus-soort is maar ze weet het niet zeker. Ook is het nog de vraag of het een specifieke antigriepreactie is, of een generieke inflammasoom-activatie die in dit geval heel erg gunstig uitpakt.

 

Het vormt tevens de zoveelste bevestiging van de stelling dat je beter geen antibiotica kunt slikken wanneer het niet strikt noodzakelijk is, en zeker niet tijdens het griepseizoen. Dat dat spul niet werkt tégen virussen wisten we al, maar dat het vóór de virussen blijkt te werken is nieuw.

 

bron: naturenews

Onderwerpen